Den uitslag

10 juni 2007

Awel, dat al die vuil Sossen-blogs maar eens nadenken over zichzelf. Paars mocht voor mijn part ophouden, maar de socialistische medemens was zo positief ingesteld dat ze OpenVLD er in hun eentje voor liet opdraaien. Niet dus. Beide partijen verliezen ongeveer 7 procent. CD&V gaat er 4 vooruit, VB 1 procent, Groen haalt net de kiesgrens, net als Dedecker.

Het is een kwestie van wat jij goed bestuur vindt, maar om nu even de sp.a-aanhangers van repliek te dienen, zij zijn in de blogosfeer helaas in de meerderheid, vandaar. Een partij die stellig aanhoudt dat de kerncentrales dicht moeten binnen de 8 jaar, dat getuigt van weinig volwassenheid.

Ook al vind ik de uitslag positief (ik ben een CD&V-er pur sang), toch trekt het op niks. Een twee-partij-meerderheid zit er helaas niet in, of Rooms-Blauw moest toch tevredenheid nemen met de nipte meerderheid. Dan rest er nog altijd het aanwerven van Groen!, de hippie-partij. Dan is Paars-Groen zélfs nog een mogelijkheid. Maar helaas heeft Groen! bij mij elk greintje sérieux verloren in het debat gisteravond. Natuurlijk kan je Dedecker er ook bijnemen, maar voor de vooruitgang van het land is dat nu ook niet meteen de beste keuze, kijk maar eens in zijn partijstandpunten. En van het Vlaams Belang komt er hopelijk helemaal geen “concurrentie”.

En dan rest er enkel nog de traditionele tripartite. En dan hebben we allemaal voor niks gestemd, dan heeft niemand er profijt uitgehaald.

Leve de democratie.

Advertenties

13 Responses to “Den uitslag”

 1. pieter Says:

  standpunten van LDD zijn juist wel zéér toekomst gericht

 2. FauxMonde Says:

  Arm Vlaanderen. Arm België. 400 jaar verlichting, het beste onderwijs van de wereld, alle rijkdom van de wereld, en nog geen stap dichter bij de objectiviteit en de verruiming van het eigen denken.

  Een verdeler en geen verzoener als machtigste politicus van het land, met aan zijn zijde de geslepen meesterseparatist. Dank aan alle hersenloze CD&V, VB en LDD stemmers om dit land nog meer uit elkaar te trekken in plaats van het ademruimte te geven om tot een grotere eenheid te komen. De wereld wordt een dorp en jullie kiezen ervoor onder een steen te gaan wonen. 2007 en de lokale pensenkermis-politici van onder de kerktoren worden door één derde van de Vlaamse bevolking in staat geacht het meest ingewikkelde land van de Westerse wereld te besturen. Misschien dan toch niet zo’n goed onderwijssysteem?

  Tijd voor verandering was de leuze. Tijd om in onze schulp te kruipen. Tijd om ons in protectionisme te hullen. Tijd om ons af te scheiden van iedereen die anders is. Tijd om de vrijheden van onze bevolking te beperken. Tijd om onze rug te keren naar Europa en de rest van de wereld. 2007 jongens. 2007.

 3. ozon Says:

  Groot gelijk FauxMonde, het was een triestig schouwspel. Mooi signaal ook van onze “toekomstige premier” om gisteren die tsjevendisco te vullen met Vlaamse vlaggen. Eendracht maakt macht!

 4. FauxMonde Says:

  Phew ozon, ik ben blij het eens van een ander te horen. Ik vroeg me al af of ik gisteren de enige was die half zijn zetel heeft opgeknabbeld uit frustratie over alle hypocrietenfeestjes 🙂

 5. dirtyjos Says:

  En wat als onze “toekomstige premier” die vlaggen verboden had? Dan was de formatie nog moeilijker geweest, want dan was het wel boel geweest met N-VA. Precies alsof hij de opdracht tot die vlaggen heeft gegeven.

  En ja, ik heb liever “politici van onder de kerktoren” om mijn land te besturen dan het gespuis van de sossen.

 6. FauxMonde Says:

  Arme Jos, laat het nu net mijn punt zijn dat het kotjesdenken ons de das heeft omgedaan en dan kom jij met zo’n antwoord af. Dit waren de verkiezingen van 2007, niet die van 1977. Ik weet niet waar jij de afgelopen 30 jaar hebt gezeten, maar, mocht je het niet gemerkt hebben, de wereld is een klein beetje veranderd.

  Die ‘sossen’ waar jij over praat, die bestaan al lang niet meer, net zoals de christen-democraten al lang niet meer bestaan. Je noemt jezelf een een christen democraat ‘pur sang’, maar laat het nu net die ‘christen’-‘democraten’ zijn die, om hun bestaan te vrijwaren, hun idealen hebben verraden door een alliantie aan te gaan met een Vlaamse separatistische partij. Vertel jij me eens wat daar ‘democratisch’ of ‘christen’ aan is? Worden wij niet verondersteld onze naasten lief te hebben? Speaking of uw idealen verraden.. Als ‘échte christen-democraat’, is deze overwinning dus om van te huilen, niet om te vieren.

  De idee dat we van iemand zomaar kunnen zeggen of ze voor de ‘sossen’ of de ‘kattekoppen’ zijn, is in 2007 totaal achterhaald. Zulke termen stammen uit een archaïsche politieke tijd en het is niet meer dan normaal dat deze vandaag niet meer van toepassing zijn. Ik vind het dan ook bijzonder spijtig dat je je wentelt in zo’n woordgebruik zonder te beseffen waar het vandaag de dag nog voor staat.

  Het uitgangspunt van democratische verkiezingen is dat je reflecteert over het huidige beleid en het alternatief, vanuit je eigen overwegen én binnen een maatschappelijk kader dat nú van toepassing ís, niet ooit eens van toepassing wás. En laat dat nu net zijn wat tijdens de afgelopen campage is misgelopen en klaarblijkelijk ook in jouw redenering. Een onrealistische, onkritische benadering vanuit een verstandelijke gemakszucht.

  Het zit blijkbaar ook dieper in je ingebakken dan je zelf beseft want wanneer ik een inhoudelijke commentaar post op jouw blog, dan krijg ik als antwoord van jou slechts een tekstje vol halve waarheden, platitudes en sloganeske clichés, in plaats van een onderbouwde reden(ering). En dat is zeer jammer.

  Het is niet de overwinning van rechts en CD&V op zich die ons als maatschappij op lange termijn de das zal omdoen, het is de kritiekloze, allesslikkende benadering van de eigen favorieten en overtuigen die ons uiteindelijk – om met een toepasselijke bijbelse noot te eindigen – naar de verdoemenis zal helpen.

  Al het beperkt denken op een stokje, als (vrij)denker kijk ik met plezier uit naar het steekspel van de komende maanden. Een steekspel waarin jouw geliefde partij het door jou zo verguisde sossengespuis hard zal nodig hebben om haar eigen staatshervorming (of was het die van NVA, of CD&V/NVA, wat was het nu weer? :-)) door te drukken. Een steekspel waarin ze zullen moeten kiezen niet óf ze hun achterban moeten teleurstellen, maar hoé ze hun achterban zullen teleurstellen: door de staatshervorming door te drukken, maar didierke het premierschap te gunnen of door yvesken premier te laten worden maar de staatshervorming te moeten beperken. En wie gaat dat dan aan bartje & co duidelijk maken?

 7. FauxMonde Says:

  Verschoning, ik was te hevig tijdens het typen, had natuurlijk moeten zijn:
  – “vanuit je eigen overwegINGen”
  – “van de eigen favorieten en overtuigINGen”
  – “halve WIJSheden” ipv ” halve WAARheden” (halve waarheden genoeg tijdens de campagne, maar niet in jouw antwoord)

  Excuus voor deze fouten, maar ik ben dan ook van simpele komaf uit een sossennest vol simpele arbeiders… For the record, ik heb dus níet op de sp.a gestemd eh Jos, ik heb **nagedacht** en een andere keuze gemaakt – ook niet op die linkse ‘hippies van Groen!’, om in jouw denkwereld te blijven.

 8. dirtyjos Says:

  @ FauxMonde : Helaas is dat nu juist het verschil tussen “linkser” en “rechtser” in dit land, en eigenlijk gewoon in elke denkstroming. Dat ze tegen mekaar ingaan. Ik kan er helaas ook weinig aan doen dat het beeld dat ik van België heb (of zoals ik België graag zou zien) het meest (laat ons 85% zeggen) aansluit bij CD&V/N-VA. Uiteraard kan ik ook begrijpen dat andere mensen liever progressief zijn. Misschien zelfs iets té progressief, naar mijn smaak, en dat is wat ik met “hippies van Groen” gedoelde. Ik heb het namelijk niet zo op “automatische regularisatie”, “meer geld van armen en werklozen” en “klimaatministers”. Maar dat is dan mijn afkomst, het simpele boerenplattenland, tussen de fruitgaarden in Haspengouw. Ik moet ook eerlijk toegeven dat, indien ik in een stad zou wonen, ik heel waarschijnlijk linkser zou zijn. Mijn excuses voor mijn overtuigingen ivm de staatshervorming, de kernenergie en nog meer van die zaken.

 9. FauxMonde Says:

  Hmmm, ik begrijp je redenering niet, net zoals zoveel andere kiezers, daarom dat ik net dat aankaart. Je afkomst mag niet meespelen in verkiezingen, toch niet in die mate dat het je hele stemgedrag zou bepalen. Bij verkiezingen moet je daar net afstand van nemen en objectief nadenken over de situatie op dat moment. Ik ben bijvoorbeeld doorgaans ‘linkser’, maar ik ben rabbiaat tegen de sluiting van de kerncentrales, omdat ik dat een onrealistische doelstelling vind. Mijn hart en afkomst zeggen “sluiten die handel”, maar mits wat reflectie besef je dat het nu eenmaal niet gaat.

  Ik ben ook afkomstig van het platteland hoor, en dan nog van Brussel-Halle-Vilvoorde! Wil dat dan zeggen dat ik een CD&V/NVA stemmende rechtse separatist moet zijn? Neen, ik luister niet naar zo’n onzin van anderen en ik leid uit mijn eigen leven en ervaringen af wat ik over een situatie/probleem denk. Dat je voor CD&V kiest, daar heb ik geen enkel probleem mee, maar zie dan tenminste dat je een gefundeerde reden hebt en dat het is omdat je vóór iets kiest, niet enkel omdat je tégen iets anders kiest.

  Ik vind het ook bijzonder grappig hoeveel mensen zich de afgelopen dagen tegenover mij hebben geëxcuseerd omdat ze op CD&V/NVA hebben gestemd – jij inclusief – toen ik ze vroeg “Waarom eigenlijk?”. Ik wacht nog steeds op een afdoend antwoord… Ik had dan toch gehoopt dat die 1 op 3 Vlamingen tenminste fier zouden zijn op hun keuze.. Want waarom je schamen voor je keuze? Misscien omdat je weet dat je zomaar de kudde hebt gevolgd en misschien toch niet voldoende hebt nagedacht?

  Ik bedoel, komaan, je gaat me toch niet zeggen dat iemand met een blog zoals de jouwe voor 85% overeenkomt met de ideëen van CD&V/NVA… Heb je het programma wel gelezen? Amper inhoud, vol beloften, vol ‘dingen die eventueel zouden moeten veranderen als we misschien zouden kunnen’, zonder wezenlijke oplossingen en mét meer beperkingen. Minder excessen onder de jeugd, terugschroeving gedoogbeleid, geen vrije euthanasiekeuze voor minderjarigen, Vlaanderen zo goed als onafhankelijk, meer geld voor justitie en politie én toch ook belastingsverlagingen… We hebben het hier wel over de partij die ons leger naar Irak wou sturen eh, mocht je het vergeten zijn. En daarbij, als je dan wél akkoord gaat met deze punten, dan moet je maar leren ze als argumenten te gebruiken voor je keuze ipv je keuze te verantwoorden door wat er zoal allemaal slecht is aan een ander.

  Bij deze verkiezingen ging het niet om progressief of conservatief of links of rechts. Het ging erom dat de eigen beeldvorming en het eigen denken van veel mensen amper nog bestaat. Dat er kritiekloos geluisterd wordt naar mensen die steevast beweren hoe slecht het hier gaat, terwijl we zowat in het beste land ter wereld leven. Dat men niet meer gekozen heeft voor een programma om zich te wapenen tegen de immer veranderende samenleving, maar gekozen heeft voor wie het hardst kon roepen en het sympathiekst overkwam. We hebben het hier over de verkiezing van de toekomstige leiders van ons land, geen populariteistpoll of idool verkiezing eh!

  Ik ben blij dat we in een samenleving wonen waarin zoveel gedachten vrij kunnen circuleren. Dat is een geschenk, kijk maar naar de rest van de wereld. Het is goed dat jij en ik niet hetzelfde denken en stemmen. Dat maakt alles net interessant. Maar daar hangt wel één voorwaarde aan vast: dat je je overtuiging kunt staven. Dat is niet langer het geval en dat is een zeer groot gevaar voor elke democratie. Een democratie die vergeet dat ze een reden moet hebben om een bepaalde richting uit te gaan, is niet langer een democratie. Het is nu aan ons om daar de komende jaren zeer goed over te waken. En hoewel jij en ik duidelijk van elkaar verschillen, denk ik toch wel dat we ons beide hiervan terdege bewust zijn.

 10. dirtyjos Says:

  Ik heb ook duidelijk voor CD&V gestemd omdat ik hun standpunten, ook al vind jij het misschien niet zo logisch, overeenkom. Ik ben niet tegen iets. Ik vind zelfs dat paars dat niet zo slecht gedaan heeft. Ik wil mijn stem dan ook niet gebruiken om een partij “goeie punten” of “slechte punten” te geven, aangezien het bijna geen nut heeft om naar het verleden te grijpen en zo anderen af kraken (en ik vind het zeer jammer dat Yves Leterme zich daar wel mee bezig heeft gehouden). Ik wil mijn stem gebruiken om mijn visie, of toch een groot deel daarvan, vertegenwoordigd te zien. Daarom heb ik CD&V gestemd, en ik ben daar ook helemaal niet beschaamd over, ik ben zelfs trots dat er een partij is die zo dicht bij mij aanleunt.

  Je afkomst en leefwereld bepalen zowiezo wie je bent en hoe je denkt, ook al zou het misschien niet mogen. Hoe egoïstisch dat het ook mag klinken, maar ik gebruik mijn stem om het voor mij beter te maken.

  Natuurlijk vind ik dingen als een pensioenplan belangrijk, dat reflecteert niet op mij, maar wel op mijn ouders (of toch mijn vader). Maar dingen als een werkloosheidsuitkering, daar heb ik in weze niets mee te maken, en daar kijk ik dan objectiever naar dan iemand die zelf “dop trekt”, terwijl die dan weer weinig boodschap heeft aan de RSZ-bijdrages.

  Je kan onmogelijk volledig los van je herkomst en je visies het land bekijken en zo een keuze maken die “echt het beste” is. Volgens mij heeft elke partij goeie standpunten, en zal het land zeker niet achteruit gaan mocht de uitslag nu wél in het voordeel van paars geweest zijn, en bijgevolg veel minder van mijn visie vertegenwoordigd zou zijn.

 11. Boskabout Says:

  Had je dan liever gehad dat iedereen op Lijst Dedecker stemde? Een partij wiens kieslijsten amper bekwame mensen bevatte? Als je niet akkoord ging met het bestuur van de afgelopen 4-8 jaar, dan heb je weinig alternatieven he: CD&V en Vlaams-Belang.

  Tenzij je in BHV woont (zoals ik), dan kan je nog op de PS en MR en Ecolo stemmen. Heb je de uitslagen van BHV al eens goed bekeken trouwens? PS is daar verdomd de grootste partij. Je leest het goed, de helft van de stemmen van Vlaams-Brabant worden gewoon overtroffen door de stemmen uit Brussel en de Rand. Eén van mijn 2 stemmen van afgelopen zondag haalt niet eens de kiesdrempel!

  Nu, de progressieve blogosfeer heeft niets te vrezen hoor. Een staatshervorming zal er niet komen. En omdat er iets is zoals het (ondemocratische) cordon sanitaire, zal dat er de eerste 20 jaar gewoon ook niet van komen. De (zogezegd) democratische partijen moeten de macht onder elkaar delen, en bijgevolg water bij de wijn doen.

  De kiezer heeft gekozen, maar hij zal zijn keuze niet krijgen…

  (Politiek? Bah!)

 12. 14K Says:

  Een droevige verkiezingsuitslag… een teleurstelling van formaat. Maarja ieder zal zijn ‘redenen’ wel hebben zeker al vraag ik mij nog steeds af welke…

 13. pieter Says:

  @LDD:
  onbekend =/= onbekwaam


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: